24 Haziran 2015 Çarşamba

18 Yaşın ALTINDA GEÇEN SİGORTASIZ HİZMETLERİN TESPİTİ İÇİN DAVA AÇILABİLİRMİ?


Yasa’da malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanması bakamından sigortalılığın başlangıcı 18 yaşın dolduğu tarih olarak kabul edilmişse de, 18 yaşını doldurmadan işe başlayıp malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeyenlerin, çalıştıkları dönemlerde ki mevzuat hükümlerinin sigortalılara sağladığı haktan yararlanmaları olanaklıdır. İşverenler tarafından iş sözleşmesine tabi olarak çalıştırıldıkları halde 18 yaşından küçük olmaları nedeniyle sigortalı bildirimleri yapılmayanlar (sigortasız çalıştırılanların), yasal süresinde yargıya başvurarak, bu hizmetlerini tespit ettirip Yasa’da öngörülen haklardan yararlanabileceklerdir.

Nitekim Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun benzer uygulaması ile ilgili olarak verdiği bir Karar’da, “Ayrıca, anılan Kanun’un 60. maddesinin (G) fıkrasında, bu maddenin uygulanmasında; 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık süresinin, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edileceği, ancak bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edileceği yönünde hüküm öngörülmüş olup, düzenlemedeki malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanlar ibarelerinin, sigortalılar yararına bir yorumla, tabi olması gerekenleri de kapsadığının kabulü gerekmektedir. Bununla birlikte, anılan Kanun’un geçici 54. maddesinde, 01.04.1981 tarihinden önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında 60. maddenin (G) fıkrası hükmünün uygulanmayacağı belirtilmiştir. … 10.02.1967 doğumlu olan davacının, söz konusu (SSK) geçici 54. madde kapsamında malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescilinin bulunmadığı belirgin olmakla, davaya konu yapılan ve on sekiz yaşını doldurduğu 10.02.1985 tarihinden öncesine ait olan bir günlük hizmetin yalnızca prim ödeme gün sayısına dahil edilip, sigortalılık başlangıcı olarak on sekiz yaşının doldurduğu tarihin benimsenmesi gerekir.”(1) hükmünü vermiştir. Bu Karar Yargıtay Hukuku Genel Kurulu’nun Kararıyla(2) da örtüşmektedir.

Görülüyor ki, gerek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, gerekse Yargıtay 10. Hukuk Dairesi olsun verdikleri kararda, 18 yaşın altında geçen sigortasız hizmetlerin tespiti için dava açılabileceğini; mahkemece tespit edilen hizmetlerin değerlendirilmesinin gerektiğini kabul etmiştir.

Sigortasız hizmetlerin tespiti için açılacak davalarda önemli olan, zaman aşımına dikkat etmektir, sigortasız hizmetin geçtiği yılın sonundan itibaren en geç 5 yıl içinde açılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder