Türk Medeni yasamızda evliliğin koşulları md/124 düzenlenmiş, Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir. Ayırt etme gücüne sahip olamayacakların ise md/125 ile evlenemeyeceğini ancak Küçüklerde ve kısıtlılarda YASAL temsilcisinin onayı ile evliliğin mümkün olabileceği belirtilmiştir (md/126-127)
Fakat küçüklerde ve kısıtlılarda yasal temsilcilerinin HAKLI sebepleri belirtmediği sürece HÂKİMİN bu evliliğe yasal izin verileceğine md/128 de kanun koyucu bildirmiştir.
Evliliğin yasak olduğu (md/129), evlenilemeyecek kişiler kimlerin olduğu ise;
1. Üstsoy ile altsoy arasında; KARDEŞLER ARASINDA; AMCA, DAYI, HALA ve TEYZE ile YEĞENLERİ arasında
2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında,
3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
Evlilik yapamazlar, yapsalar dahi kanunun aradığı şekil şartlarına uymadığı için BATIL hükmüne tabi tutulurlar…
Evliliği sona erenler yani BOŞANAN kişiler yeniden evlenmek isterlerse önceki evliliğinin sona ermiş olduğunu ispat etmek zorundadır. (md/130)
Mahkemece GAİPLİK kararı verilenlerin geride kalan eşi ise, hâkimin evliliğin feshini karar vermedikçe yeniden evlenemezler. Kaybolanın eşi evliliğin feshini, gaiplik başvurusuyla birlikte veya ayrıca açacağı bir dava ile isteyebilir. Ayrı bir dava ile evliliğin feshi, davacının yerleşim yeri mahkemesinden istenir.(md/131)
Boşanan kadınlarda ise evlilik sona erse bile yasamız kadına, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. Ancak doğurmakla bu süre kendiliğinden biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.(md/132)
Akıl hastalarında ise, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.(md/133)
BİR SORU BİR CEVAP:
1992 SSK girişim var 1888 gün SSK var ayrıca da 1750 günde bağ kurum var bu duruma göre ben ne zaman emekli olurum. Nedim TEKİN /YOZGAT
Sayın nedim bey …
1992 sigorta girişinizi beyan etmişsiniz, normal olarak hep SSK dan prim öderseniz 25 yıl 5600 prim gün sayısı ve 53 yaşında emekli olursunuz. Fakat sizin durumunuzda 1750 günde bağ kur primi gözükmektedir. Bu durumda bağ kurdan emekli olmak isterseniz 5362 gün ve 53 yaşı tamamlamak şartı ile bağ kur danda emekli olabilirsiniz. Yok hayır ben SSK dan emekli olacağım diyorsanız 1962 gün SSK primi ödeyerek 53 yaşını doldurduğunuzda SSK dan emekli olabilirsiniz
- KISSADAN HİSSE-
Yüreği ALLAH sevgisiyle yanan peygamber Aşıklarına, Hak yolunda adım adım yürüyenlere, Mücadele edenlere ve Hizmet edenlere selam olsun.
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN
SMMM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder