Telif kazançları istisnası olarak adlandırılan istisnaya Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’ncimaddesinde yer verilmiştir.
Buna göre Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat,ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanunimirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri,bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo vetelevizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar veinternet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD,disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmakveya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamaksuretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.
Dikkat ederseniz bu istisnadan Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat,ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitler ve bunların kanunimirasçıları yararlanabilecektir.
Kanuni mirasçıların Medeni Kanun (496 -501 Maddeler)hükümlerine göre tespit edililir…
Buna göre Kanunimirasçılar:
BİRİNCİ DERECE(md/495):Çocuklar, torunları torun çocukları (Evlilik dışı soy bağı ile bağlıolanlar dahil)
İKİNCİ DERECE(md/496-497): Anne Baba Üçüncü derece: Büyükbaba ve büyükana Sağ kalan eş her derecedekimirasçılar ;
Ve Evlilik dışıhısımlar(md/498) ,sağ kalan eş (md/499),evlatlık(md/500) ve devlet (md/501)mirasçılarla beraber kanunimirasçıdırlar…
Bu istisna uygulamasıkapsamına şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri,bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo vetelevizyon senaryo ve oyunu gibi eserler ihtira beratları girmektedir.
Eser sahipleri ve bunların kanuni mirasçılarınyukarıda sayılan Eserleri:
Gazete, dergi, bilgisayarve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD,disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmakveya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamaksuretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.
Eserlerin NEŞİR (kendin bas kendin sat ),TEMSİL(kendi oyununu kendin oyna), İCRA (kendin yz kendin söyle) ve TEŞHİR(kendi eserlerini kendin teşhir et) gibi suretlerle değerlendirilmesikarşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir. Arizi olarak eldeedilmesi İstisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez…
Bu istisnanın uygulanabilmesi için elde edilengelirin Serbest Meslek Kazancı olması gerekir.
Eserlerin NEŞİR (kendin bas kendin sat ),TEMSİL(kendi oyununu kendin oyna), İCRA (kendin yz kendin söyle) ve TEŞHİR(kendi eserlerini kendin teşhir et) gibi suretlerle değerlendirilmesikarşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir. Arizi olarak eldeedilmesi İstisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez…
Bu istisnanın uygulanabilmesi için elde edilengelirin Serbest Meslek Kazancı olması gerekir.
Örneğin:dergilere krikatür çizen bir Serbest meslek mensubukarikatür başına 200 tl net telif ücreti alsın(stopaj oranı %17)
100-17=83
net/0,83=200/0,83 =240,96
g.v stopaj=240,96 x%17 =40,96
kdv=240,96 x%18 =43,37
toplambedel=200+40,96+43,37=284,38tl (dikkat:2 nolu kdv beyannamesi ilebildirilir)
Yazılı hizmet sözleşmesi ile bir İŞVERENE BAĞLI olarak çalışanların bu işleri dolayısıyla meydana getirdikleri eserler bu istisnakapsamında değildir.
Hizmet sözleşmesi ileişverene bağlı olarak çalışanların meydana getirdikleri eserler nedeniyle eldeettikleri kazançlar serbest meslek kazancı değil ÜCRETDİR. Bu nedenle bu gelirler telif kazançları istisnasına konuolamazlar..
Bir devlet memurunyazdığı bilimsel makale bağlı bulunduğu dernekte veya herhangi bir kişi veya kurumlarasatmasından elde ettiği gelir ARİZİ olarak yapılsada serbest meslek kazancı olarakdeğerlendirilerek hizmet akdi kapsamıdışında olduğundan bu hasılatada GVK 18/3 gereği istisna uygulanacaktır…
Eserlere REKLAMalınması halinde reklamlardan elde edilen bu hasılat Arızi Serbest Meslek Kazancı olarak değerlendirilmesi gerekir.
KAYNAKLAR:193 GELİRVERGİSİ KANUNU
:4721 MEDENİ HUKUK
:MALİYE HESAP UZM DERNEĞİBEYANNAME DÜZENLEME KLAVUZU
-KISSADAN HİSSE-
Nasıl bir hayat yaşıyorsanız, öyle ÖLÜRSÜNÜZ. Nasıl öldüyseniz, öyle deDİRİLİRSİNİZ.
(H.z Muhammet s.a.v)
YOLUSEVGİ VE RAHMETTEN GEÇEN GÜZEL İNSANLARLA KARŞILAŞMAK ÜMİDİ İLE
HikmetYıldırım KILINÇARSLAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder