26 Haziran 2015 Cuma

HER BOŞANAN, BOŞANDIĞI TARAFA NAFAKA ÖDERMİ? İŞSİZ ÇALIŞANDAN BOŞANAN TARAF NAFAKA TALEP EDEBİLİRMİ?


Her boşanan birey diğer eşine süresi olarak nafaka öder mi, hangi durumlarda nafaka kesilir ve çalışırken İŞSİZLİK MAAŞI alandan NAFAKA talep edilebilir mi sorularına cevap vermeye çalışacağım…
Türk medeni yasasına göre evlenen çiftler boşanma durumunda yoksulluğa düşecek taraf, geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında SÜRESİZ olarak nafaka talep edebilir.
Evlilik birliği karı ve koca tarafından anlaşmazlık sonucu çekişmeli boşanma davası ile sona ermesi mümkün olduğu gibi taraflarca uzlaşılarak ANLAŞMALI boşanma davası ile sona erdirilebilmesi de mümkündür.
Anlaşmalı boşanmalarda taraflar kendi aralarında anlaşsa dahi HÂKİM tarafından nafaka ya hükmedebilir. Nafaka medeni yasada md/175 de ” Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz ”Diyerek kanun koyucu yasa ile güvence altına almıştır
NAFAKANIN KESİLME SEBEBLERİ:
Mahkemece hâkim tarafından nafaka hükmedilmesinde Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Hâkim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Nafakanın kesilme sebepleri ise;
1.nafaka alan tarafın yeniden evlenmesi
2.Taraflardan birinin ölümü halinde
3.nafaka alanın yoksulluğu ortadan kalkması halinde
4.nafaka alanın fiilen başka biriyle evliymiş gibi yaşaması halinde
5. nafaka alanın haysiyetsiz bir yaşam sürmesi durumunda
Mahkeme tarafından yukarıda açıklanan sebepler yüzünden nafaka kesilir. (md/176)
İŞSİZLİK MAAŞI ALAN KOCADAN NAFAKA TALEB EDİLEBİLİRMİ?
İnsan çalışırken işten çıkarıldığında ve işsizlik maaşı aldığında nafaka talep edilebilir mi? Bu sorunu cevabı YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ ESAS: 2013/3850 KARAR: 2013/5188 kararında verilmiştir.
Davanın özeti ise, Davacı vekili dilekçesi ile; davalının annesi ve babasının müvekkilini evden kovduklarını, davalının da davacıya sahip çıkmadığını ileri sürmüş, tüm bu nedenlerle ayrı yaşamada haklı olduğu iddiası ile kendisi için aylık 500 TL, müşterek çocuk için aylık 300 TL tedbir nafakası talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile davacı için 500 TL, müşterek çocuk için 300 TL olmak üzere toplam 800 TL nafakanın davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş, hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
TMK'nun 197.maddesi gereği ayrı yaşamakta haklı olan eş diğer eşten tedbir nafakası talebinde bulunabilir.
Ayrıca, TMK'nun 327/1 maddesine göre, çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından sağlanır.
Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder (TMK.md.328/1).
Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir (TMK.md.329/1).
Nafaka takdir edilirken, tarafların ekonomik, sosyal ve mali durumları ile davacı ile çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır.
Dosya içeriğine göre, davacı ev hanımı olup, gelirinin olmadığı, ailesi ile yaşadığı, müşterek çocuğun 2010 doğumlu olup, davacı olan annesi ile yaşadığı, davalının ise çalışmadığı, günlük 12,81 TL işsizlik maaşı aldığı anlaşılmıştır.
Açıklanan bu duruma göre, davacı ve çocuğun giderleri ile davalının geliri arasında denge kurulması gerekirken yüksek oranda nafaka ödemesine karar verilmesi, TMK.nun 4. maddesinde yazılı hakkaniyet ilkesine uygun bulunmamış bozmayı gerektirmiştir.
                                                   - KISSADAN HİSSE-
Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.
Mustafa Kemal ATATÜRK...
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder