25 Haziran 2015 Perşembe

İŞVERENLER, ÇOK CAZİP OLAN BİR PRİM TEŞVİKİNDEN DAHA YARARLANABİLİRLER


Bilindiği gibi, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 nci maddesinde 5921 sayılı Kanunla yapılan düzenleme sonucunda, işverenlerin, işsizlik ödeneği almakta olan işçileri yeniden işe almaları halinde, kendilerine önemli ölçüde prim teşviki sağlanmıştır. Nitekim, ücretlerin asgari ücrete isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan;

-Tamamı % 2 olan kısa vadeli sigorta prim oranının yüzde biri,

- % 20 olan malullük, yaşlılık, ölüm sigorta primlerinin işçi ve işveren hisselerinin tamamı,

- % 12,5 olan Genel sağlık sigortası priminin yine işçi ve işveren hisselerinin tamamı,

Kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanmaktadır.

Bunun için;

1- İşsizlik ödeneği alanların; işe alındığı tarihten önceki aydan başlayarak işe alınan işyerine ait son altı aylık dönemde, aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması gerekmektedir.

2- İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi, varsa işçinin prime esas kazancı ile asgari ücret arasındaki fark ve kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin prim tutarı farkı ile işsizlik sigortası primlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemiş olmaları şarttır.

3- Yukarıda da belirtildiği gibi, işverenlerin bu teşvikten yararlanabilmesi için, işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olan sigortalının, işsizlik ödeneği almaya hak kazanmadan önce son çalıştığı işverene ait işyeri haricindeki bir işyerinde işe başlamış olması gerekmektedir.

4- Bilindiği gibi, sigortalılar, hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmaları kaydıyla işsizlik ödeneği almaya hak kazanmaktadır. Öte yandan, bahse konu sigorta primi teşvikinden, işsizlik ödeneği almaya hak kazanılmış bulunulan sürenin kalan kısmı için yararlanılabilmektedir. Bu nedenle, sigortalıların işsizlik ödeneğinden yararlanma süreleri bitmeden işe alınmış olmaları gerekmektedir.

5- Kanunda; bu düzenleme ile işverenlere sağlanan teşvik hükümlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde çalışanların yararlanamayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklar, bahse konu sigorta primi teşvikinden yararlanamayacaktır.

Aynı şekilde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve bu Kanundan istisna olan alımlar ile uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan hizmet alımları ve yapım işlerini üstlenen işyerlerinin de bu teşvikten yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Sonuç;

Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların dışında kalan işverenlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 nci maddesi ile sağlanan prim teşviklerinin uygulanmasına engel bir hüküm bulunmadığından, işsizlik ödeneği alanları yasada sayılan bu koşulları yerine getirmeleri kaydıyla çalıştıran işverenlerin bu teşvikten yararlanmaları, kendilerine önemli katkı sağlayacaktır.

Hadi EYCE

SGK Uzm.

SGK E. Şube Müd.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder