25 Haziran 2015 Perşembe

YAZAR KASA FİŞLERİNİN GİDER YAZILAMAYACAĞI DURUMLAR

Yazar Kasa Fişlerinin Gider Yazılamayacağı Durumlar




Muhasebe uygulamalarında yazar kasa fişi kullanılmak suretiyle çeşitli adlar altında yapılan giderler şirketlerde ve işletmelerde kar zararın tespitinde gider olarak dikkate alınmaktadır. Burada mükelleflerin dikkat ettiği husus kasa fişinin fatura düzenleme sınırının altında kalıp kalmadığıdır. Vergi mevzuatını derinleştirdiğimizde perakende satış fişleri ile ilgili olarak bazı kısıtlayıcı düzenlemelerin olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu yazımda VUK açısından yazar kasa fişlerinin diğer bir isimle perakende satış fişlerinin hangi durumlarda gider kabul edileceği ve hangi durumlarda bu belgeler yerine fatura alınmasının gerekli olduğu hususlarına mevzuattaki düzenlemelere atıfta bulunarak yanıt bulmaya çalışacağım. Özellikle aşağıda detayı verilen muktezada personelin yapmış olduğu bazı harcamalar ile ilgili olarak perakende satış fişlerinin gider olarak kabul edilemeyeceği, bunlara ait KDV’nin de indirim konusu yapılamayacağı hakkında görüş verilmiştir.

VUK 232. Maddesinde “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler :….Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler. Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 800 lirayı geçmesi veya bedeli 800 liradan az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.” Şeklinde düzenleme ile hangi hallerde fatura düzenlenmesi gerektiğine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. VUK 233. Maddesinde de “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

1. Perakende satış fişleri; 2. Makineli kasaların kayıt ruloları; 3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

Belge düzenlemelerine ilişkin temel mevzuat bu olmakla birlikte VUK’nunu 204 sayılı VUK Genel Tebliği ile uygulamaların nasıl olacağı açıklanmış olup perakende satış fişlerinin gider olması bazı şartlara bağlanmıştır. Buna göre “Mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak; işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen Kanuni haddi aşmayan diğer bir anlatımla perakende satış fişi (veya yazar kasa fişi) düzenleme sınırları içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak uygun görülmüştür. İşletmenin tüketimi dışında satışa konu olacak mal ve hizmetlerin alımlarında ise bedeli ne olursa olsun fatura düzenlenmesi defterlere faturalara dayanılarak kayıt yapılması gerekmektedir. “ Açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu defa Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 28/11/2011 Tarih ve B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-685 Sayılı Özelgesi ile konuya ilişkin detaylı açıklamalar yapılmıştır. Verilen özelge de VUK uygulamaları açısından; mükelleflerin şehir içi ve dışındaki iş seyahatlerinde yeme, içme gibi harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için fatura ile tevsiki mecburi olduğu açıklanmıştır. KDV uygulamaları açısından da KDV kanununun 30/d maddesi uyarınca fatura kullanılması gereken durumlarda perakende fişi kullanılması halinde bunların gider olamayacağı nedeniyle KDV’ninde indirilmesi söz konusu olamayacağı ifade edilmiştir.

Bu itibarla mükelleflerin konu ile ilgili olarak daha hassas davranarak perakende satış fişi yerine fatura temin etmeleri yerinde olacaktır. Mükelleflerin bu talepleri doğrultusunda, mal ve hizmet sağlayıcılar bedeli ne olursa olsun istenmesi halinde fatura da verebilecek alt yapıyı oluşturacaklardır. Zaten uygulamada çoğu perakende satış yapan işletmeler müşteri talep etmeden fiş yada fatura tercihini alcıya sormaktadırlar. Daha sonra mali açıdan bir sıkıntı yaşamamak için perakende satış fişi yerine fatura talep etmek ve yapılan giderlerin faturaya dayandırılması daha yerinde bir tercih olacaktır. 09.05.2013

Vedat Nair
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir - Bağımsız Denetçi

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder