15 Ağustos 2015 Cumartesi

BASİT USULE tabi mükelleften SATIN ALMA yolu ile elde edilen taksi plakasına AMORTİSMAN ayrılabilir mi? (özelge)

T.C MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı Usul Gelir Müdürlüğü
03.12.2003-013664
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-9393
KONU:Basit usule tabi vergi mükellefinden
satın alma yoluyla iktisap edilen taksi
plakasına ait bedelin amortisman yoluyla
itfa edilip edilmeyeceği.

İLGİ:Tarihsiz dilekçeniz.

İlgi dilekçenizden, vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, basit usule tabi vergi mükellefinden satın alma yoluyla iktisap etmiş olduğunuz taksi plakası için adınıza fatura düzenlenmediğini belirtmek suretiyle taksi plakasına ait bedeli amortisman yoluyla itfa edip edemeyeceğinizi sorduğunuz anlaşılmaktadır.

Konu ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğünden alınan 28.10.2003 tarih, 6029 sayılı yazıda yer alan açıklamalar ile Müdürlüğümüze ait açıklamalar aşağıdaki gibidir.

Katma Değer Vergisi Kanununun Diğer İstisnalar başlıklı 17/4. fıkrası (4842 sayılı Kanunla değişik) (a) bendinde, Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf esnaf ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetler vergiden istisna edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak, 72 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 2-Basit Usulde Vergilendirilen Mükelleflerin Katma Değer Vergisi Karşısındaki Durumu başlıklı bölümünün, 2.4-Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Satışı başlıklı alt bölümünde; “ Basit Usulde vergilendirilen mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymet teslimleri katma değer vergisine tabi bulunmamaktadır.” denilmektedir.

Buna göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin ticari plaka satışları katma değer vergisine tabi değildir. 

Diğer taraftan,
230 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin 4-AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERİN SATIŞINDA BELGE DÜZENİ başlıklı bölümünde; basit usulde vergilendirilen mükelleflerin taşıt ve diğer sabit kıymetlerini satmaları dolayısıyla fatura düzenleme yükümlülüklerinin bulunmadığı belirtildikten sonra, bu mükelleflerce yapılan taşıt satışının noter satış sözleşmesi ile, diğer sabit kıymet satışlarının ise gider pusulası düzenlenerek tevsik edilmesinin mümkün bulunduğu belirtilmiştir.

Bu nedenle, satın alma yoluyla iktisap ettiğiniz ticari plaka için, satıcının basit usule tabi vergi mükellefi olması nedeniyle fatura düzenleme zorunluluğu bulunmadığından, plakanın noter satış sözleşmesi ile tevsiki gerekmektedir. Bu şekilde tevsik edilen ve aktife alınan ticari plakanın amortisman yoluyla itfa edilmesi durumunda, amortismanların Gelir Vergisi Kanununun 40/7’inci maddesi gereğince giderleştirilmesi mümkündür. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder