8 Ağustos 2015 Cumartesi

ŞİRKET HİSSESİNİ DEVREDEN BİR ORTAĞIN SORUSUNA CEVAP

Sayın, Kılınçarslan
Yazınızı defalarca okudum Durumumla benzerlikler var. Bu nedenle
Durumumla ilgili İhtilaflı Yargı Kararları bulunması nedeniyle, aşağıda açıklayacağım hususlar ışığında; hakkımda herhangi bir takibat başlatıldığında “Şirketçe mi Adli mi” yada ifademe başvurulduğunda; deneyimlerinize dayanarak ne yapmam gerektiğini yazarsanız Memnun olurum.
Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Ticaret odası sicil kayıtları ve Noterce düzenlenen hisse payı kayıtlarında; 2 ortağım şirket müdürü olarak görevlendirilmiş olup, biri kurucu, diğeri tüm mali ve parasal işleri yürüten şirket müdürüdürler. Ben kurucu tarafından
eğitim işlerinin yürütülmesinden Görevli müdür ve 4. arkadaşım ortaktır. 1. Şirket Müdürü % 40, kurucu ve ikimiz % 20 hissedarız. Ortaklığımız süresince mali işler ve konularda, belge düzenlemesi, muhasebeye
belge verme, bankadan geliri çekme, dağıtma, harcama vb. tarafımıza bilgi verilmemiş, iki şirket müdürü ortağım biz görevlerimizi yasalara uygun yapıyoruz. Her ay gelir gideri çıkarıp, kar ve zararı bildirmemiz yetmiyor mu?
Sen kendi eğitim görevlerine bak diyorlardı.
1. HUSUS VE SORUM:
Limited Şirketi 1997 de açtık, 2012 yılının şubat ayında devrettik, Olay ise 2014 yılındaki denetimlerde ortaya çıkıyor. 2014 yılının temmuz ayında beni telefonla şirketin yeni müdürü aradı. Bize para cezası geldi. Ben, eski şirket kurucu ve müdürü ortakların ile Uzlaşma Kuruluna gittik cezayı yapılandırdık. Herkesin payına 7.200 TL düşüyor. Bizler ödedik. Sende bu parayı muhasebecilik yaptığım yazıhaneme gel öde dedi.
Ben de 2013 yılında gelen vergi cezasından hisseme düşen miktarı şirket adına yatırılmak üzere size ödedim dedim. Bu başka ceza dedi, açıklama istedim. Kapatılmış bir şirketten fatura alınmaya devam edilmiş. Dedi.
Bende bu işlerle ben ilgilenmiyorum, bilgimde yok, iki ortağım şirket müdürü olarak sorumlu ve imza yetkili dedim. Hepimiz eşit ödeyeceğiz dedi.
Bileceğiniz gibi bu itilaflı bir konu ve 35. Maddeden farklı yargı kararları karraları olduğu için size yazıyorum.
2, . HUSUS VE SORUM:
Ortak olduğum ve 2012 Şubat ayında devrettiğimiz şirkete 2014 de kesilen cezanın büyük bölümü şirketin yeni müdürleri tarafından “ Bir kısmı benim ortağım ve şirket müdürü olan ortaklarımdan istenerek, alınmıştır” ödenmiştir. Benim hissem oranındaki miktarın ödenmediği yine kendilerinin ifadesi ile belirtilmektedir. Tahminime göre 2013 yılında itiraz etmeden vergi borcunu ödediğim için kendileri yapılandırılan borcu şirket adına ödemiş, benden hissem oranındaki miktarı ödememi istiyor olabilirler. Eski ve yeni şirket müdürleri uzlaşma kurulu ile uzlaşmaya gitmiş. Yeni şirket yetkilisince cezanın tamamı yada büyük bölümü tahsil edilmiştir. Belki de tamama ödendi bana bilgi verilmiyor. Tahsil edilmediği belirtilen bana ait 7.200TL için son taksit Aralık 2014 de ödemezsen, hakkında işlem başlatacağız diye şirketin yetkili müdürü telefonla bana söylediler.
Bu güne kadar tarafıma bir ihbarname gelmedi. Gelir mi? Gelirse Ne yapabilirler. İlerde bir sorun çıkar mı? Tek maaşlı emekliyim. Ben ne yapmalıyım?
Saygılarımla…
Sayın halil bey ;
Şirket devrilerinde şayet hissenizi devralan ortakla bir anlaşma yapıp geçmişteki borçlardan da sorumlu olacağı ile ilgili sözleşmeniz varsa vergi cezaları ile ilgili ödemiş odluğuz tutarları devir alana rücu edebilirsiniz yok aranızda böyle bir sözleşme yok ise GEÇMİŞ BORÇLARDAN sorumlusunuz.
Siz devrettiğiniz tarihten sonra gelen ceza ise bu sizi ilgilendirmez sizin hisseleri devralan yeni ortak sorumludur. Yani örnekle açıklamak gerekirse 2012 yılının şubat ayında devrettiğiniz söylemektesiniz siz borçlardan şirketin kuruluş tarihi olan 1997 ve 2012 yılları arasında ödenmeyen AMME borçları, vergi cezaları var ise bu borçlardan hisseniz oranızda ödemekle yükümlüsünüz. Oysa siz 2013 yılında gelen vergi cezasını ödediğiniz belitmişsiniz. Şirkete vergi cezası ödemesi yaptıysanız ve elinizde ödeme yaptığınıza dair bir makbuz var ise korkmayın derim…kapatılmış şirketten fatura almış ise alma işlemleri devir tarihinden önce ise buna istinaden ceza gelmiş ise sizde sorumlu olmaktasınız. limitet şirketlerde sizler ne kadar imza yetkisinde müdürlere sorumlu tutsanız dahi amme borçlarından şirket ortakları sorumludur. Çünkü müdürden tahsil edilemeyen amme borçları direk ortaklara rücu edilir..
Şimdi siz şirkete bu ceza ile ilgili bir kez daha hangi kurumdan geldi ise fotokopisini talep edin cezanın hangi tarihte tespit edilip kesildiğini öğrenin. Devirden önceki tarih ise tekrarlıyorum sizde bu cezadan sorumlusunuz yok devirden sonra ise korkulacak bişi yok. Size bunu vermezler ise noterden ihtarname çekerek talep edin..
saygılarımla
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN
SMMM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder