Hikmey bey merhaba ben sizin bir yazı paylaştığınızı gördüm bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Ben nevşehir Kapadokyada ebru sanatçısıyım. Kendi sanat evim var herşeyi kendim yaptığım eserlerimi satıyorum. uluslar arası bu sanatı tanıtıyorum. kendim 18. maddeden dolayı vergiden 32 bin liraya kadar muafım. kdv veriyorum. .kültür bakanlığı envanterine kayıtlı sanaatkarım.Vergiden komple muaf olabilirmiyim. veya kdv den . bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın Naile hanım. …. ….
193 gelir vergisi kanunu 9 maddede esnaf muaflığından bahsedilmiş, bu maddede belirtilen şartları taşıyanların vergiden muaf olduğu belirten kanunda ilgili şartları sıralamak gerekirse;
a) Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile bir işyeri açmaksızın ticaretle uğraşmak
b) Gezici olarak iş yapan küçük sanat erbabı
c) Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleriyle uğraşanlar
d) Deniz, nehir ve göllerde motorsuz nakil vasıtaları işleteler ile hayvan ve hayvan arabasıyla nakliyecilik yapanlar
e) Ziraat işlerinde traktörü olanların ara sıra nakliyecilik yapması
f) Evlerde imal ettikleri ve işçi almamak şartı ile havlu örtü kilim ürünlerini işyeri açmaksızın satanlar
g) Bir işyeri açmaksızın her türlü hurda maddeyi toplayıp satanlar
h) Geleneksel kültürel ve sanatsal değeri olan aynı zamanda KAYBOLMAYA yüz tutmuş meslek kollarında faaliyette bulunanlar
Esnaf muaflığından yararlanırlar…
En son şıkta vermiş olduğum “Geleneksel kültürel ve sanatsal değeri olan aynı zamanda KAYBOLMAYA yüz tutmuş meslek kollarında faaliyette bulunanlar”
esnaf muaflığından yararlanması gerektiğini gelir vergisi kanununda ne kadar yazılırsa yazılsın, MALİYENİN esnaf muaflığına bakışı 283 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer vermiş özetlemek gerekirse “kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel, kültürel ve sanatsal faaliyetlerle gelir elde eden vergiden muaf esnafların meslek alanlarıyla ilgili; “...devamlı veya arızi olarak, işyeri açılarak, motorlu araç kullanılarak, yardımcı işçi veya çırak çalıştırılarak faaliyette bulunulması muafiyetten yararlanmaya engel teşkil etmeyeceği...” ifade edilmiştir ve esnaf muafiyetinin şartları olan işçi çalıştırmamak, muharrik kuvvet kullanmamak ve iş yeri açmamak gibi koşullar kaybolmaya yüz tutmuş meslek kolları için geçerliliğini yitirildiğini “belirtmiştir.
Öte yandan ŞAHSİ düşüncelerimi ifade etmek gerekirse;
“Sizin yapmış olduğunuz EBRU sanatı hem Osmanlı kültürü ile ilgili doğrudan ilgili olduğundan aynı zamanda TURİZM alanında GELİR potansiyeli taşıdığından maliyenin, yapmış olduğunuz ebru sanatını esnaf muafiyeti kapsamına alması gerekmektedir.”
Bunun sebebi olarak 2709 sayılı ANAYASAMIZIN 5 maddesinde Türkiye cumhuriyetinin SOSYAL bir devlet olduğu ve aynı kanunun 73-2 maddesi gereği “Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, MALİYE politikasının sosyal amacıdır.” Yani sosyal devlet olarak düşük gelir düzeyine sahip vatandaşların Korunmasını gerektiğini söylemiştir.
Kültür ve turizm bakanlığından TANITIM kartı alan ve işyeri ve atölye açmak isteyen sanatçılara Maliye Bakanlığı’nın uygun görmesi halinde vergi muafiyetinden yararlanabilmektedirler.
Konuyu ÖZETLEMEK gerekirse yapmış olduğunuz ebru sanatı ile ilgili VERGİDEN muaf olamazsınız yalnız 193 gelir vergisi kanunu 18 maddede belirtilen serbest meslek kazancı istisnasından yararlanabilmeniz mümkündür.
Kendi durumunuız hakkında MALİİYEYİ taraf gösterip EBRU sanatını icra edenlerin kaybolmaya yüz tutan meslek olduğunu aynı zamanda esnaf muaflığına girmesi gerektiği hususunda MAHKEMEYE vermenizi önermekteyim.
saygılarımla ...
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN
Dış Ticaret Uzmanı
S.M.M.M
Sayfalar
- kanunlar
- güncel
- Şirketler
- anonim şti
- limidet şti
- BA/BS
- hisse devri
- tasfiye
- iflas/haciz
- çek
- kurumlar
- gelir vergisi-gerçek
- adi ortaklık
- Sirküler
- fatura
- vergi
- kdv
- ötv
- vuk
- ttk
- m.t.v
- inşaat
- serbest bölge
- özelge
- mesleki
- sgk
- SGK genelgeler
- bağkur
- emeklilik
- memur
- yabancı işçi
- işçi
- İŞKUR
- yurtdışı boçlanma
- gayrimenkul
- tebliğ
- Dernek/Vakıf
- kaçakçılık
- kat mülkiyeti
- Ticaret Odası
- Tacir
- GİB
- Teşvik-destek
- koskep
- AATUHK /6183
- Gümrük bakanlığı/ Dış Ticaret
- Bankalar
- Kefil-kefalet
- İhale
- kooparatif
- Ticari defter
- gider vergileri
- çalışma ve sosyal güvenlik
- ekonomi
- sanayi sicil
- Vergi Davaları Dilekçeler
- muhtasar
- uzlaştırma
- Arabuluculuk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder