2 Aralık 2015 Çarşamba

İNŞAAT İŞİ TERKEDİLDİKTEN SONRA İCRA VE İFLAS MÜD.TAHSİL EDİLEN PARA ARİZİ KAZANÇ SAYILMASI HAKKINDA


Sayı: B.07.0.GEL.0.42/4306-28/1316
Tarih: 12/01/2004

T.C.MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
,
.................... VALİLİĞİNE

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)



İlgi : .................... tarih ve .................... sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, ........ Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden ..........'nın inşaat müteahhitliği işini 1995 yılında terk ettiği; bu tarihten önce S.S ..... Konut Yapı Kooperatifine taahhüden yapmış olduğu işe ilişkin hakediş tutarları konusunda çıkan uyuşmazlığa ait nihai yargı kararının 2002 yılında müteahhit lehine sonuçlandığı belirtilerek, bu yargılama sonucunda işini terk eden müteahhide Kooperatifçe ödenecek meblağın nasıl vergilendirileceği konusunda tereddüt hasıl olduğu anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun, değişik geçici 56 nci maddesinin (G) fıkrasının 5 numaralı bendinde; gerçek usulde vergiye tâbi mükelleflerin terk ettikleri işleri ile ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar (zarar yazılan değersiz alacaklarla, karşılık ayrılan şüpheli alacakların tahsili dahil) arızi kazanç olarak değerlendirilmiştir.

Bu hükümlere göre, ..........'ın söz konusu inşaat işini terkettikten sonra anılan kooperatiften, 2002 yılında Bandırma 2. İcra ve İflas Müdürlüğü vasıtasıyla tahsil ettiği paranın tamamının, arızi kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekir.

Öte yandan, 49 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde ismen belirtilen inşaat taahhüt işlerini konut yapı kooperatiflerine yapan müteahhitlerin bu işleri 31.12.1997 tarihine kadar Katma Değer Vergisi Kanununa 3393 sayılı Kanunla eklenen geçici 8. maddesi, 1.1.1998 tarihinde sonra ise Katma Değer Vergisi Kanununa 4369 sayılı Kanunla eklenen geçici 15. maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Bu hükümler uyarınca, .........'ın gerçekleştirdiği iş inşaat işi olması ve işin başında taahhüde dayanması halinde katma değer vergisinden istisna olacaktır. Dolayısıyla, mahkeme kararı uyarınca alınacak bedel üzerinden katma değer vergisi hesaplanması söz konusu değildir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder