27 Aralık 2015 Pazar

ŞİRKET HİSSE DEVRİ İLE BİR OKURUMUZA CEVAP...

Hocam merhaba Bilginize ihtiyacim var. Devretmis oldugumuz sirketin bankadaki risklerini kapattik.cek karnesini iade ettik.tek kurus borcumuz kalmadan ticaret sicil gazetesini de teslim ettik.fakat devralan ortak yeniden kredi actiriyor ve cek karnesi aliyor.hicbir odeme yapmiyor.
Banka biz eski ortaklara kefillik sozlesmesine dayanarak icra takibi baslatti.. Bankanin bizim onceki evraklarimizi kullanmaya nasil hakki olur, Hakkimizi nasil savunabilirz, 6gun suremiz kaldi.yoksa borcu kabullenmis oluyoruz.90 bin tl Ayrica bu sirketi 18.07.2014 de devretmistik.o doneme kadar az olan gecici vergilerini duzenli odedik 2donem.bizden sonraki donemde yuksek gecici vergisi cikmis sirketin.2014 kurumlar vergisinden sorumlu tutulurmuyuz .


merhaba esen hanım..öncelikle sorunuza kanun maddesi ve danıştay kararı ışığında cevaplamaya çalışacağım.

1.6098 borçlar kanunu;F. Malvarlığının veya işletmenin devralınması
MADDE 202- Bir malvarlığını veya bir işletmeyi aktif ve pasifleri ile birlikte devralan, bunu alacaklılara bildirdiği veya ticari işletmeler için Ticaret Sicili Gazetesinde, diğerleri için Türkiye genelinde dağıtımı yapılan gazetelerden birinde yayımlanacak İLANLA duyurduğu tarihten başlayarak, onlara karşı malvarlığındaki veya işletmedeki BORÇLARDAN sorumlu olur.
Bununla birlikte, iki yıl süreyle önceki borçlu da devralanla birlikte müteselsil borçlu olarak sorumlu kalır. Bu süre, muaccel borçlar için, bildirme veya duyuru tarihinden; daha sonra muaccel olacak borçlar için ise, muacceliyet tarihinden işlemeye başlar.
Borçların bu yoldan üstlenilmesinin sonuçları, dış üstlenme sözleşmesinden doğan sonuçlarla özdeştir.
Bildirme veya ilanla duyurma yükümlülüğü devralan tarafından yerine getirilmedikçe, ikinci fıkrada öngörülen iki yıllık süre işlemeye başlamaz.

yorumlamak gerekirse sizi ilgilendiren bir durum yok siz zaten ticaret sicilde bildirmişsiniz...ticaret sicile bildirimde bulunmuşsanız DEVRALANIN yaptığı borçlanmadan DEVREDENİN bir sorumluluğu yok..
T.C. YARGITAY 13. Hukuk Dairesi,
07.05.2008, 56/6260

ÖZET: Şirket hisselerinin devri veya şirketlerin birleşmesi halinde, önceki şirketin aktif ve pasifleri tümü ile yeni şirkete geçer. Kayden iki ayrı tüzel kişiliğin olması fiili birleşme karşısında bir şey ifade etmez. Ticari işletmelerde devamlılık esas olduğundan, sonraki öncekinin devamı niteliğindedir. Külli halefiyet gereği sonradan ticari işletmeyi devralan şirket, daha önceki şirketin borçlarından sorumludur.
(6762 sayılı TTK. m. 146, 151, 152) (818 sayılı BK. m. 179) kararıda verilmiştir.
T.C. Danistay 3.Dairesi
Esas: 2007/4952 Karar: 2008/1270 Karar Tarihi: 21.04.2008

ÖZET: Pay devri limitet şirket kuruluş sözleşmesinin değiştirilmesi niteliğini taşıması nedeniyle Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilmekle üçüncü kişileri de bağlayıcı nitelik kazanır. Pay devrinin muvazaa içerdiği ileri sürülerek genel mahkemelerde açılan iptal davasına konu edilip, iptali sağlanmadıkça, payını bütün hak ve yükümlülükleriyle devreden ortağın, kamu alacağının ait olduğu döneme göre cebren takip edilemeyeceği gözetilerek ödeme emirlerinin iptali gerekir.

2. eski ortakla KEFİLLİK SÖZLEŞMESİ imzalanmış ise yeni borçlar kanunu 589 uyarınca ,Sözleşmede açıkça kararlaştırılmamışsa kefil, borçlunun sadece kefalet sözleşmesinin kurulmasından SONRAKİ borçlarından sorumludur.
3.ŞİRKETLER TÜZELDİR yani yaşayan bir varlıktır...ve ancak tüzelliğin yok olabilmesi için tasfiye iflas vb gibi durumlar olup ticaret sicilden kapatılırsa tüzellik sona erer. siz şirketi her nekadar DEVRETSENİZ ise bu durumu NOTER tarafından sizin çalışmış olduğunuz BANKAYA İHTAR çekerek bundan sonra kullandırılıcak kredilerden dolayı SORUMLU olmadığınızı beyan etmeniz gerekmekteydi....
şayet bildirimde bulunmuş iseniz sizin o borçtan sorumluluğunuz yoktur.
4. vergi borçlarında ise devirden önceki borçlardan sorumlusunuz ,devri tarihi itibari ile vergi borçlarından devralan sorumludur
saygılarımla
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN
SMMM-BİLİRKİŞİ
532 610 21 70
bozokhkmt@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder