15 Ocak 2016 Cuma

İŞYERİNDE İŞİ AKSATAN ÇALIŞAN BİR İŞÇİ AYNI GÜN VİZİTEYE ÇIKIP 15 GÜN İSTİRAHAT ALARAK İŞYERİNE TEKRAR GELİP İSTİFA ETSE NE OLUR?


örnek 15 gün çalışan bir işçi bunun 15 günde istirahat alsa bu istirahat parasını (15 günlük) sosyal sigortadan alacağını düşünen işçi aynı zamanda 15 günde işyerinden maaş alacağını düşünmektedir. işçinin bu uyanıklığı durumunda hem çalıştığı işveren yönünden hemde ssk yönünden ayrı ayrı ele almak lazımdır.

İş veren yönünden ele alırsak işverene haklı nedenlerle derhal fesih hakkı tanır 4857 sayılı iş kanunun madde25/2 de ahlak ve iyi niyet uymayan hallerde işçinin hasta olmadığı halde VİZİTEYE çıkması da işverenin haklı bir nedenle işçiyi çıkarmasına sebeptir….

İşçinin bu uyanıklığı sonucu hem viziteye çıkması ve istifa etmesi eminim işveren yönünden çıkmaza sokacaktır. Çünkü şayet işçi UZUN SÜRELİ (1 sene veya daha fazla)çalışmışsa:

İhbar sorunu ortaya çıkacak, viziteye çıkıp doktordan istirahat raporu alması da yine aynı kanunun madde 24/1-a ‘’ İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa ‘’ hükmüyle işvereninden tazminat hakkı da doğabilecektir…çünkü uyanık işçi istirahat raporunu bahane ederek yazılı bir şekilde istifa etmesi işçinin ihbar tazminatına ve kıdem tazminatı hak etmesine sebebiyet verecektir….

Ssk yönünden olaya bakarsak 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu 9 maddesine göre Sigortalılık niteliği onuncu günden başlanarak yitirileceğinden benim şahsi kanaatimce istirahat alabilir,viziteye çıkmak için yasal bir engel yoktur

Sigortalılık niteliğinin ne zaman yitirilmiş sayılacağı:

Buna göre; hastalık ve analık hükümlerinin uygulanmasında sigortalılık; a) İlgili kanunlar gereği sigortalının ücretsiz izinli olması, greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde, bu hallerin sona ermesini, b) Diğer hallerde ise, birinci fıkrada belirtilen tarihleri (hizmet akdinin sona erdiği tarih), takip eden 10. günden başlanarak yitirilmiş sayılır. Görüldüğü gibi 10 günlük bir tampon süre sonunda sigortalılık niteliği sona eriyor...
Sonuç olarak :

İşveren bu uyanık işçiye hem 15 günlük çalışma parası hem ihbar hemde kıdem tazminatı verecektir.
İşçi 15 günlük istirahat parasınıda 5510 sayılı kanunun mad/9 gereği 10 gün yitirileceğinden 5 günlükte ssk dan para alır…

KILINÇARSLAN Hikmet Yıldırım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder