8 Eylül 2016 Perşembe

SENETTE YAZI VE RAKAM ARASINDA FARKLILIK, ANLAMSIZ YAZI, AŞIRI ŞEKİLCİLİK

YASAL DAYANAK…
4. Poliçe bedelinin çeşitli şekillerde gösterilmesi
MADDE 676- (1) Poliçe bedeli hem yazı hem de rakamla gösterilip de iki bedel arasında fark bulunursa, yazı ile gösterilen bedel üstün tutulur.
(2) Poliçe bedeli yalnız yazıyla veya yalnız rakamla birden çok gösterilmiş olup da bedeller arasında fark bulunursa, en az olan bedel geçerli sayılır.



Takibe konu 10.02.2011 vadeli senette rakamla "20.000 TL" yazılı olup, metin içinde yazı ile gösterilen bölümün ise "yirmin" TL şeklinde yazılı olduğu görülmektedir.


TTK.nun 588/1.fıkrasına (676-1) Yasa hükmünde, senet bedelinin hem yazı hem de rakamla yazılması zorunluluğu düzenlenmemiştir. Yazı ve rakam arasındaki farklılıktan kasıt senedin çelişkili değerler ihtiva etmesidir ki somut olayda senetteki 'yirmin' kelimesi bir anlam ifade etmediğinden senet bedelinde yazı ve rakam arasında çelişki bulunduğundan söz etmek mümkün değildir. 'Yirmin' kelimesinin 20,00 TL olarak kabulü, bu miktar için senet düzenlenmeyeceğinden, hayatın olağan akışına aykırıdır. Senet bedelinin maddi hata sonucu yazı ile 'yirmin' yazıldığı anlaşılmakla, yasal unsurları havi olan bonoda, bedelin 20.000 TL olduğunun kabul gerekir. Aksi halin kabulü aşırı şekilcilik olup hak kaybına neden olur.

Şu halde mahkemece, yukarıda açıklanan nedenlerle davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kısmen kabul yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarıncaBOZULMASINA, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06/11/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.
1)göre senette rakam ve yazı bölümlerinde farklı değerlerin bulunması durumunda tahrifat olmaması koşulu ile yazı ile yazılan kısma itibar edilmesi gerekir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder