26 Haziran 2015 Cuma

2090 ve 3257 SAYILI KANUNLAR HAKKINDA..

Türkiye  Cumhuriyetinin  sağlamış olduğu çiftçilere yönelik 2090 sayılı tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yönelik yardımlar ile sinema ve müzik sanatçılarına yönelik 3257 sayılı sinema ,video ve müzik eserleri kanunu hakkında sosyal yardımlar konusunu sizlerin bilgisine sunacağım
 2090 SAYILI TABİİ AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YAPILACAK YARDIMLAR HAKKINDA KANUN
Tek geçim kaynağı ziraat ve hayvancılık olan kişilerin doğal afetler sonucu zirai açıdan zarara uğramaları halinde Devlet onlara yardım elini uzatmaktadır. Bu yardım 20.06.1977 Tarihli 2090 sayılı tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkında yasa tarafından düzenlenmiştir.
Yangın, yer sarsıntısı, yer kayması, fırtına, taşkın, sel, don, dolu, kuraklık gibi nedenler çiftçileri zor durumlara sokan tabi afetlerdir. Veyahut  bu durum haşereden veya hastalık yüzünden de gerçekleşebilir.  çekirge istilası, hayvan vebası  örnek verilebilir ve bu türde deki durumlar yardımı gerektiren olaylar sayılır….
Bu olaylardan herhangi biri gerçekleştiğinde çiftçi zarara uğramış sayılmaktadır.2090 sayılı kanunu madde 1 de  Bu Kanunun amacı;yangın,yersarsıntısı,yer kayması,fırtına,taşkın, sel,don,dolu,kuraklık,haşere ve hastalık gibi nedenlerle tarımsal ürünleri,canlı - cansız (toprak dahil) üretim araçları ve tesisleri zarar gören veya yok olan ve bu yüzden çalışma ve üretme imkanları önemli ölçülerde bozulan çiftçilere,köylünün kurmuş olduğu tarımsal amaçlı üretim kooperatiflerine,Devletçe gerekli yardımların yapılmasını sağlamak ve yapılacak yardımlara ilişkin usulü ve esasları belirlemektir.
Çalışma ve üretim imkanlarının hangi halde önemli ölçüde bozulduğu şu şekilde açıklanmaktadır; Çiftçinin araç, ürün veya tesisleri değer itibariyle en az % 40 oranında zarar görmüş olmalıdır(2090md/2-b)
Çiftçi uğradığı zararı diğer tarımsal veya başka gelirleri ile karşılayacak güce sahip değilse ve geçimini sağlayamayacak duruma düşmüşse muhtaç sayılır.
Sağlanan yardımlar
Bu Kanuna göre yapılacak Devlet yardımları;kredi açma,karşılıksız mal veya para verme veya teknik yardım yapma,yapılacak veya onarılacak tesislerin maliyetlerine katılma şekillerinden biri ile olur.
Yardımlarda küçük işletmelerle aile işletmelerine öncelik tanınır.
Afet dolayısıyla çalışma ve üretim imkanları önemli ölçüde bozulmaktan maksat,çiftçinin;
A) Ürünlerinin canlı - cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibariyle en az %40 oranında zarar görmesi,bu zararı diğer tarımsal veya başka gelirleriyle karşılayacak gücü bulunmaması ve kredi veren banka,kooperatif ve benzeri kuruluşlardan bu zararı karşılayacak borç alma imkanı olmaması;
B) Ürünlerinin,canlı - cansız üretim araçlarının veya tesislerinin % 40'dan az zarar görmesi halinde,kredi alma imkanı olmaması,başka geliri bulunmaması,dolayısiyle tarımsal faaliyetlerini devam ettiremeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma düşmesi, halleridir.
Karşılıksız yardım,ancak yukarda,belirtilen koşullarda ve geri ödeme gücü olmadığı saptanan,çiftçilere yapılabilir.Tesis maliyetine katılma,sadece çiftçilerin birlikte kullandıkları ve yararlandıkları araçlar ve tesisler için ve gereğine göre yapılabilir.Tesisin onarılması veya yenisinin sağlanmasına katılma,proje tutarının % 70'ini geçemez.
Bu esaslara göre ve bölgeler itibariyle,çiftçilere hangi afetler için, ne gibi ürünleri, canlı - cansız üretim araçları ve tesisleri için hangi şartlarda ve ne şekilde yardım yapılacağı yönetmelikte açık ve seçik bir şekilde belirtilir.
Zarar ve ziyanların Devletçe herhangi bir suretle karşılanmış olanlara veya tarımsal sigortadan yararlanma imkanı bulunanlara bu kanun gereğince ayrıca yardım yapılmaz.(2090 sayılı md/2)
Yardımların Sağlanması
Afetlerden zarar gören çiftçilerin zarar ve ziyanlarının maliyetini, oranlarını ve tutarını tespit eden, çiftçinin ödeme gücüne göre karşılama şekillerini belirlemek amacıyla her il ve ilçede hasar tespit komisyonları kurulur.Komisyon illerde Vali veya yardımcısı başkanlığında defterdarlık, teknik ziraat müdürüd, veteriner müdürü., Ziraat bankası müdürü ve ziraat odası başkanlığından oluşur. İlçelerde ise kaymakam veya vekili başkanlığında ilçe ziraat mühendisi, ilçe veteriner hekimliği, ziraat odası başkanlığı ile ilgili muhtarlar ve belediye olan yerlerde  çiftçi mallarını koruma başkanlığında meydana gelir. (2090,md.3)
3257 sayılı SİNEMA ,VİDEO ve MÜZİK ESERLERİ KANUNU
Muhtaç Sanatçılara Yapılan Yardımlar Koruma amacı taşıyan sosyal yardımlardan bir diğeri muhtaç sanatçılara yönelik yapılan yardımlardır. Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu’nun amaçlarından biri de Türk sinema ve müzik sanatı sahasında çalışanlara destek vermektir (3257madde/11).
Sağlanan yardımlar:
1)sinema veya müzik sanatçısı olmak  filmlerde rol alan oyuncu, kameraman, yönetmen, görüntü yönetmeni, senarist, dublaj yapan, bestekar, söz yazarı, aranjör, icracı ve müzik aleti kullanan sanatçılar
2)ortaya koyduğu eserlerle toplumda tanınmış olmak
3)muhtaç olmak
4)belirli suçlardan mahkum olmamış olmak Yüz kızartıcı suçlarla devlet aleyhine işlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak yardımın diğer bir koşuludur
5)Türkiye’de ikamet etmek ikamet  belgesi almış yabancılarda bundan bu hakdan yararlanabilir
                                         
                                         -KISSADAN HİSSE-
İMAN sadece camilerde, MALl cimrilerde, SİLAH korkaklarda, YETKİ zayıflarda olursa işler bozulur.
Hz Ebubekir r.a
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder