25 Haziran 2015 Perşembe

ÖDENEN PRİMLER GERİ ALINABİLİR Mİ ?

Ödenen primler DÖRT türlü geri alınabilir. Bunlardan birincisi “YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME” şeklide, ikincisi ise “ÖLÜME BAĞLI TOPTAN ÖDEME” " ASKERLİK BORÇLANMALARI"ve "YURT DIŞI BORÇLANMALARI"şeklindedir.

A.)YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME;

Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan veya iş yerini kapatan sigortalının, yaşlılık (emekli) aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde, malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamaması durumunda söz konusu olmaktadır.

B.) ÖLÜME BAĞLI TOPTAN ÖDEME;


Sigortalının ölümü halinde, ölen sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda söz konusudur. Bu durumda, ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına mevzuatta belirtilen hisseler oranında paylaştırılmaktadır.

C.) İADEYE KONU OLAN PRİMLER;


İadeye konu olan prim tutarı; Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 4/a (SSK) kapsamında olan sigortalılar için 1 Ekim 2008 tarihinden önceki dönemlere ait SSK işçi ve işveren toplamları,
1 Ekim 2008 tarihinden sonraki dönemlere ait ise sadece SSK işçi payı yani sigortalının kendisi adına bildirilen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleridir…

Sosyal Güvenlik Kanunu (SGK) nda 4/b (Bağ-Kur) kapsamına giren sigortalıların prim iadesinde 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası ayrımı olmaksızın sigortalının ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi iadeye konu olmaktadır.

Sigortalının varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri de toptan ödemelerine dâhil edilir. Fakat kısa vadeli sigorta kolları, ki bunlar iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık ve analık sigortası birde genel sağlık sigortası primleri iade edilmez.
Ödenen primlerin geri alınabilmesi için kuruma yazılı olarak başvurulması şarttır.

D.)ASKERLİK BORÇLANMALARI DOĞUM BORÇLANMALARI ve YURT DIŞI BORÇLANMALAR;


Yurtdışı hizmet sürelerinizi veya ev kadını olarak ikamet sürelerinizi ve askerlik borçlanmalarınızı,doğum borçlanmalarınızı geri alabilirsiniz.Kanun koyucu kişinin her zaman borçlanmadan vazgeçip yatırmış olduğu meblağı alma hakkını vermiştir.

E.) NASIL ALINIR;


4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılar, prim iadesi için işten ayrıldıktan sonra

4/b (Bağ-kur) kapsamındaki sigortalılar ise işyerini kapattıktan sonra, örneği SGK'ca hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile kuruma başvurması gerekmektedir.

Hak sahiplerine yapılacak ölüm toptan ödemesi için ise hak sahiplerinin, örneği SGK'ca hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile başvurmaları gerekmekte, ayrıca tahsis talep dilekçesine 18 yaşını doldurmayanlar hariç, ortaöğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların ilgili öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi ve malül çocuklar için ise sağlık kurulu raporu eklenmesi gerekmektedir.

Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder