24 Temmuz 2016 Pazar

FATURADA İMZASIZ KAŞE BULUNMASININ MALIN TESLİM EDİLDİĞİ ANLAMINA GELMEYECEĞİ



Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -

Davacı vekili, müvekkilinin faturaya dayalı alacağının tahsili amacıyla yapılan icra takibinin davalının haksız itirazı ile durduğunu belirterek, davalının itirazının iptali ile takibin devamına ve %40'tan az olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili; icra takibinin dayanağı olan faturadaki malların müvekkiline teslim edilmediğini, ayrıca bu faturanın kapalı fatura olması nedeniyle bedelinin tahsil edildiğinin kabul edilmesi gerektiğini belirterek, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece yapılan yargılama ve toplanan delillere göre; dava konusu faturanın açık fatura olduğu ve davalı tarafından faturaya kaşe basılması suretiyle tesliminin yapıldığı, fatura bedelinin ödendiğini ispat külfetinin davalıya ait olduğu ve davalının bu yönde bir kanıt sunmadığı, alacağın likit olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne davalının ... İcra Müdürlüğü'nün 2010/252 sayılı dosyasına yapmış olduğu itirazın iptali ile takibin kaldığı yerden devamına, asıl alacak miktarının %40'ı olan 1.356,80-TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.

Davacı, faturaya dayanarak başlattığı icra takibine vaki itiraz üzerine itirazın iptali davası açmıştır.İcra takibine dayanak yapılan 17.06.2010 tarihli, 858807 seri sıra nolu ve 3.392-TL bedelli faturanın sağ üst köşesi ile sağ alt köşesinde imzalar bulunmaktadır.

Fatura içerisine alt kısma atılan satıcı kaşe ve imzası faturayı kapalı fatura haline getirir. Kapalı fatura mal bedelinin ödendiğine karinedir.

Mahkemece fatura üzerinde davalı kaşesi bulunması sebebiyle malın teslim alındığı kabul edilmiş ise de, teslim alan imzası bulunmadan sadece kaşenin bulunması malın teslim edildiği anlamına gelmez. Satıcının öncelikle malın teslimini yazılı belge ile kanıtlaması gerekir.

Öncelikle bu yönde inceleme yapılarak taraf delilleri istenmeli, malın tesliminin kanıtlanması halinde ise; faturanın sağ alt köşesinde bulunan imzanın davacıya ait olduğunun tespiti durumunda faturanın kapalı fatura olduğunun kabul edileceği ve bedelinin ödenmiş olduğuna dair karine olacağı kabul edilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, mahkeme kararının gerekçesi içerisinde çelişkili değerlendirmeye dayanarak ve eksik inceleme ile davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmamıştır.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 12.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder