22 Ekim 2015 Perşembe

SERMAYEYİ YANLIŞ BEYAN ETMENİN HUKUKİ SONUÇLARI


14 şubat 2011 yılında yürülüğe giren Türk ticaret kanunumuz bir çok aksaklıklardan sonra  nihayet 2013 yılında bir kısmı ve 2014 yılında ise tamamı yürülüğe girecek bir çok şirketlerin sermayelerini Türk ticaret hükümlerine göre yükseltmeleri gerekiyor aksi halde bir takım cezalarla karşılaşılacağını göz ardı etmeyin…işte o cezaların sebebleri
6102 türk ticaret kanunu onbirinci bölümde kanun kayucu  
     
A) Sorumluluk hâlleri
               
I - Belgelerin ve beyanların kanuna aykırı olması
                  
MADDE 549-
(1) Şirketin kuruluşu, sermayesinin artırılması ve azaltılması ile birleşme, bölünme, tür değiştirme ve menkul kıymet çıkarma gibi işlemlerle ilgili belgelerin, izahnamelerin, taahhütlerin, beyanların ve garantilerin yanlış, hileli, sahte, gerçeğe aykırı olmasından, gerçeğin saklanmış bulunmasından ve diğer kanuna aykırılıklardan doğan zararlardan, belgeleri düzenleyenler veya beyanları yapanlar ile kusurlarının varlığı hâlinde bunlara katılanlar sorumludur.            
Yukarıdaki kanun maddesi gereğince şirketin kuruluşu, sermayesinin artırılması ve azaltılması ile birleşme, bölünme, tür değiştirme ve menkul kıymet çıkarma gibi işlemlerle ilgili belgelerin, izah namelerin, taahhütlerin, beyanların ve garantilerin yanlış, hileli, sahte, gerçeğe aykırı olmasından, gerçeğin saklanmış bulunmasından ve diğer kanuna aykırılıklardan doğan zararlardan, Belgeleri düzenleyenler veya beyanları yapanlar ile kusurlarının varlığı hâlinde bunlara katılanlar sorumludur.

II –Sermaye hakkında yanlış beyanlar ve ödeme yetersizliğinin bilinmesi

MADDE 550

 (1) Sermaye tamamıyla taahhüt olunmamış veya karşılığı kanun veya esas sözleşme hükümleri gereğince ödenmemişken, taahhüt edilmiş veya ödenmiş gibi gösterenler ile kusurlu olmaları şartıyla, şirket yetkilileri, bu payları üstlenmiş kabul edilirler ve payların karşılıkları ile zararı faiziyle birlikte müteselsilen öderler.

(2)Sermaye taahhüdünde bulunanların ödeme yeterliliğinin bulunmadığını bilen ve buna onay verenler, söz konusu borcun ödenmemesinden doğan zarardan sorumludurlar.
Sermaye taahhüdünde bulunanların ödeme yeterliliğinin bulunmadığını bilen ve buna onay verenler, söz konusu borcun ödenmemesinden doğan zarardan sorumludurlar.
Sermayenin korunması ilkesinin bir uygulaması olarak düşünülen 550’nci maddesi , 549’uncumaddenin tamamlayıcısı niteliğindedir. Sermaye tamamen taahhüt olunmamış veya karşılığı kanun veya esas sözleşme gereğince ödenmemişken; a)Taahhüt edilmiş veya ödenmiş gibi gösterenler ile b)Şirket yetkilileri kusurlu olmaları şartıyla tamamıyla taahhüt olunmamış veya  karşılığı kanun veya esas sözleşme hükümleri gereğince ödenmemiş payları üstlenmiş kabul edilirler ve payların karşılıkları ile zararı faiziyle birlikte müteselsilen öderler. Aynı durum, kanun ve esas sözleşme gereği ödenmesi gereken pay karşılıkları için de geçerli olacaktır.
Şimdi gelelim TTK 549 ve 550 maddelere uymamanın sonuçlarına yine kanun koyucu 562 ile cevap veriyor…

A)Suçlar ve cezalar

MADDE 562

(8) 549uncu maddede belirtilen belgeleri sahte olarak düzenleyenler ile ticari defterlere kasıtlı olarak gerçeğe aykırı kayıt yapanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(9) 550nci maddeye aykırı hareket edenler üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır.

 562’nci maddenin 8’inci fıkrası uyarınca da,549’uncu maddede belirtilen belgeleri SAHTEolarak düzenleyenler ile ticari defterlere KASITLI olarak gerçeğe AYKIRI KAYIT yapanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklardır

550’ncimadde düzenlemesine riayet etmemenin hapis cezası da bulunmaktadır. TTK’nın562’nci maddesinin 9 numaralı fıkrasına göre, 550’nci maddeye aykırı hareketedenler ÜÇ AYDAN İKİ YILA kadar HAPİS veya ADLİ PARA cezasıyla cezalandırılacaklardır.

Diğer yandan,işleme aracılık eden noterler ile işleme katılan diğer şahıslar da 549’uncumadde uyarınca sorumlu olacaklardır. Dikkat edilirse 549 madde 8 bendde bunlari çin hapis cezası öngörülmüştür ve adli para cezasına çevrilmesi mümkün Gözükmemektedir..
 KAYNAK:
 6102 TÜRK TİCARET KANUNU
   
                                                 -KISSADANHİSSE-
En keskin göz, hayırı gören; en güzel işiten kulak, nasihatları dinleyip ondan yararlanan; ve en sağlam kalp de şüphelerden arınandır.Hz Hasan

 Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN
                   SMMM













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder