2 Haziran 2018 Cumartesi

İŞYERİ AÇIP KAPAYAN ESNAF ve TÜZEL ŞİRKETLERİN AİDAT BORÇLARI


Türkiye genelinde son 5 yıl içinde iş yeri açıp kapayan fakat bağlı bulundukları meslek odalarından kayıtlarını sildirmediği için aidat borçlanması devam eden ve haklarında ilamlı icra takibi başlayan binlerce esnafa önerim; 

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünün Sayı: B.14.0.ESG.0.11.00.01 ve 14.09.05 tarihli 1686 sayılı, Esnaf ve sanatkâr kuruluşları ana sözleşmeleri ÜYELİK ŞARTLARI 10 maddesinde üye olmanın şartları belirlenmiş ve ÜYELİĞİN SON BULMASI 11 madde nin (d) fıkrasında ise “Vergi mükellefiyetini sildirenlerden altı ay içinde tekrar vergi mükellefiyeti tesis ettirmeyenler.” üyeliklerinin kendiliğinden sona ereceği " belirtilmiştir. 

Yani sizlerden vergi dairesinden işyeri kapayan esnaf meslek odaları ÜYE AİDATLARINI 6 aylık ücreti öderler… 

Bununla ilgili karar ise “ODA KAYDININ SİLİNMESİ VE BORÇLU OLMADIĞININ TESPİTİ” ile ilgili meslek odasına dava açılmış, T.C Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Tarih: 25.11.2013 Esas No: 2013/17177 Karar No: 2013/16251 Kararında ise ÖZETLE” Davacının oda üyelik kaydının silinmesini ve aidat borcu olmadığının tespitini 09.07.2010 tarihinde mahkemeden istemiş, mahkemece davacının 507 sayılı Yasa döneminde odaya üyelik kaydının silinmesi hususunda bir başvurusunun bulunmadığı, 507 sayılı Yasa uyarınca üyeliğinin devam ettiği, dolayısıyla aidat borcundan sorumlu olduğu gerekçesiyle talep reddedilmişse de,507 sayılı Yasa 21.06.2005 tarihinde 5362 sayılı Yasa ile yürürlükten kaldırıldığından, yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler dikkate alındığında olaya 5362 sayılı Yasa hükümlerinin uygulanması ve delillerin bu çerçevede değerlendirilip bir karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir ve hüküm bozulmuştur… 

Tüzel kişiliğe sahip şirketlerde ise her ne kadar vergi dairesinden kapanış verilse dahi ; genel ekonomik sebepler, ölüm, devir ve birleşme, mahkeme kararıyla fesih, sermaye yetersizliği, finansman teminindeki güçlük, ortaklar ve yönetimdeki ihtilaflar, ticareti terk, vb gibi nedenler olsa dahi TİCARİ SİCİLDEN muhakkak kapatılması gerekmektedir. 
Kapatılmadığı takdirde ise ÜYE AİDATLARI borçları 5174 sayılı TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLE ODALAR VE BORSALAR KANUNU nun MALİ HÜKÜMLER bölümünün de ZAMAN AŞIMI süresi belirtilmiş ve 77 maddesinin (c) fıkrasında ise “Kayıt ücretleri, yıllık aidat, munzam aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve Birlik aidatı ile borsa tescil ücreti ve bunlara ait kesinleşen gecikme zamları ile para cezalarının tahsil zaman aşımı süresi beş yıldır.” Denilmiştir., 

Konuyu daha açmak gerekirse, şirketin mahkeme kararı veya şirket ortaklarının kararıyla kendisini fesih etmediği ve bu durumu ticaret siciline bildirmediği takdirde ÜYE AİDATLARI ZAMAN AŞIMINA girmeyen BORÇ olduğundan üye aidat borçları devam eder… bununla ilgili Yargıtay kararı ise “T.C. YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ E. 2013/3973 K. 2013/5916 T. 9.4.2013”kararıdır… 

--KISSADAN HİSSE – 
“Aç kalmak ,borçlu olmaktan iyidir.”( sözünün eri olana, borcunu ödeyememek aç kalmaktan daha ağır gelir.) 
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN…
       S.M.M.M


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder